Grafik Tasarım Nedir?
Grafik Tasarım, amacı, “doğru mesajı -> doğru şekilde -> doğru hedef kitleye ulaştırmak” olan sanattır.
Kreatif ve sistematik bir plan dahilinde, imgeler, semboller ve hatta sözcüklerin kullanılmasıyla belirli hedeflere ulaşmak ve bir sorunu çözmeyi hedefler. Görsel iletişim ve çeşitli grafik öğeleri ve araçları kullanarak kavram ve fikirlerin estetik şekilde ifade edilmesini sağlar.
Anlatılmayı bekleyen mesajı doğru şekilde yansıtmak, içeriğin konuya / kitleye / ürün ya da hizmete uyumlu olmasını sağlamak grafik tasarımcının temel görevidir.
Grafik Tasarımın Unsurları
Grafik tasarım, fotoğraf tabanlı, illüstrasyon, logo ve semboller, kullanılarak üretilebileceği gibi metin tabanlı tasarımlar veya her iki tekniğin birleşimini içeren görüntü tabanlı tasarımlar kullanılarak üretilebilir. Bu tasarımlar aşağıdaki elemanların çeşitli kombinasyonlarını içerebilir.
Logo, katalog, broşür, kartvizit, el ilanı, poster, dış mekan reklamları, ambalaj, sunum materyalleri, dijital ortam reklamları, basılı medya reklam/haber/dizgi unsurları gibi pek çok konu grafik tasarımın alanına girmektedir.
Çizgiler: Düz, kavisli, dalgalı, kalın, ince çizgiler söz konusu olduğunda, olanaklar sınırsızdır. Çizgiler, tasarımcıların bir alanı bir boşluk veya bir düzende ayırmasını sağlar. Ayrıca, izleyicinin gözlerini yönlendirmek için kullanılabilirler.
Şekiller: Şekiller, reklamları yaratıcı bir şekilde doldurmak, metin ve diğer içerik biçimlerini desteklemek ve bir tasarımı dengelemek için çeşitli yollar sunar. Bazen hiç bir şey de kendi beyaz boş haliyle bir tasarım yapısını ve berraklığını vermek için kullanılabilir. Yani aslında boşluk da bir tasarım unsurudur.
Renk: Renk bir tasarımın en önemli ögelerindendir. Tasarımcı, renk teorisini sağlam bir anlayışla ele alarak, renkleri cesurca ve kesin bir netlikle kullanarak bir markayı mükemmel bir şekilde yansıtabilir, cazibesini artırabilir.
Metin: Metin biçimi, bir iletiyi salt metinden bir sanat eserine dönüştürebilir. Özelleştirilmiş hizalamalar, boşluklar, boyut ve renklerle birleştirilmiş farklı yazı tipleri, dünyaya iletişim kurduğunuz noktaya güç katar.
Doku: Doku reklama gerçeklik katar. Ürünü ya da hissettirmek istediği mesajı somutlaştırır. Dokunsal bir yüzey hissi verir ve uygun kâğıt ve malzeme seçimiyle artırılmış bir derinlik hissi ekler.